МАТРИЦА ЗА РАЗВИТИЕТО НА МЛАДИЯ ТЕНИСИСТ

тенис деца тренировки упражнения корт

МАТРИЦА ЗА РАЗВИТИЕТО НА  МЛАДИЯ  ТЕНИСИСТ

АВСТРАЛИЙСКА ТЕНИС ФЕДЕРАЦИЯ

tennis.com.au/play/become-a-pro/athlete-development-matrix

 

 Р А З В И Т И Е     Д Е Ц А     4- 7 г.

Ф И З И Ч Е С К О    Р А В И Т И Е

Двигателни умения

  • Усъвършенстване основни двигателни умения като скачане, подскачане, прескачане, странично скачане и бягане.
  • Възможност да се движи стабилно, с очи напред, главата балансирана между раменете,като ръцете диктуват скоростта на краката.
  • В състояние е да скочи напред или нависоко, подпомаган от засилването на ръцете и след това да се приземи в равновесие.
  • Да умее да скача на малки разстояние в различни целеви посоки добре балансиран /напред, назад и настрани/ с десен и ляв крак. Да бъде в равновесие при приземяване и да не докосва земята с ръце или с обратен  крак.
  • Способен е на странични стъпки наляво и надясно, както и бърза смяна на посоките.
  • Може да подскача в различни ритми.
  • Може да преминава в един двигателен модел към друг /например от бягане към подскачане/.

»

В помощ на – тенис родителя.

тенис деца тренировки упражнения

Въведение.

Имах късмета да започна да се занимавам с тенис треньорство достатъчно късно – на 40 г. и то почти по принуда / по образование съм инженер/.През 2007 г.  посетих първия си курс. Курса беше с чужди лектори от ITF/международната федерация по тенис/. Защо казах „имах щастието”? Първо, защото аз не бях възпитан от традиционната система на обучение по тенис / съществуваща в България и повечето източни страни в Европа/, а направо навлязох в съвременната система на обучение – бях като бял  празен лист.  И второ – лекторите бяха едни от водещите специалисти по тенис – обучение в света- Змаич и Филипчич.

В началото  да започна с това, че тенис обучението по тенис е като всяко едно обучение – да учиш китара,  или английски език, или най- простото –  да ходиш на училище. Затова децата ,които тренират тенис, както децата, ходещи на различни уроци и те трябва да имат план. Годишен план, разбит на месени планове , седмични и разбира се – заглавие на всеки урок на тенис. Т.е. когато детето свърши урока по тенис  и родителя го попита какво учихте днес – то да може да ви каже.Всеки урок е надграждане. Като урока например по математика. Днес си учил дял алгебра, поддял умножение на числа и урок – умножение на прости числа. На другия ден  е следващият урок и така нататък.В тениса би следвало когато попитате едно 9 годишно дете какво прави на тенис то да отвърне  например : „Днес бяхме на дял тактика с оранжеви топки. Поддял беше тактическата ситуация „когато атакуваме на мрежата”. А урока беше „ Атака с форхенд диагонал и воле към бекхенда на противника”. Според мене родителя е длъжен да иска годишно планиране от треньора – това е добре за всички- треньори, родители и деца. Т.е. да планираме  кога, какво учим и кога са изпитите – турнирите. »

Мини тенис в детските градини 2013

СНЦ „Тенис клуб за Силистра” спечели проект по програмата „Спорт за децата в детските градини” към МФВС и през 2013 г. в ОДЦ „Нарцис” ще се провеждат занимателни игри и уроци за усвояване на основни умения и навици при малчуганите. Програмата ще продължи 6 месеца и ще обхване над 60 деца от последните групи в градината. Занятията продължават около 30 минути в които ще се набляга основно но игрите, забавленията и чрез тях – придобиване на обща двигателна култура, любов към спорта и игрите, както и основните физически качества, необходими на всеки един човек – координация, ловкост , бързина на реакция. Министерството на спорта осигури всички необходими съоръжения и консумативи – детски мрежи, мини ракети, детски топки и др., а тенис клуба – лицензиран треньор. Надяваме се първата от този род програма да зарадва децата и родителите и всички да останат доволни за да може да се продължи в това направление.

Проект на МФВС и Тенис клуб Силистра за 2012 г

За четвърта поредна година СНЦ „Тенис клуб за Силистра” печели проект по програмата на МФВС „Спорт за децата в свободното време”. По този проект  на  Общинските тенис-кортове  6 месеца ще се провеждат безплатни за децата занятия по тенис .  Занятията ще са с продължителност един календарен час и ще се провеждат  три пъти седмично по график, съгласуван с МФВС . Групите е се формират на 1 април /неделя/, ден през който спортната площадка – кортовете ще бъдат отворени за всяко дете, желаещо  да опита играта. Ще бъдат сформирани три групи от по 15 деца, с всяка от  които ще проведат по над 70 занятия от 1 април до 15 септември.   Ще  се използва съвременна  методиката на обучение одобрена от  ITF и БФТ ”Play end stay” /играй и остани/ при която се набляга на развитие  чрез игра и занимателни упражнения, които да формират  качества и умения в децата,съобразени с индивидуалността на всяко едно от тях.  През 2011 г. проекта бе отлично приет от децата и имаше огромен интерес, надяваме се и през тази година да е така.

тенис в силистр

Защо тенисистите ни са добри до време или понякога?

а редакционния ни имейл се получи писмо от треньора по тенис и управител на ТК „Силистра” Тихомир Плугаров. В него той споделя своите виждания за това на какво се дължат успехите и неуспехита на нашите елитни състезатели. Публикуваме текста без редакторска намеса. Готови сме да публикуваме и други подобни статии, стига да казват нещо важно или оригинално.

Възходът на Wimbledon и последвалия спад във формата на Цветана Пиронкова трябва да даде някои отговори защо българските тенисисти и изобщо спортисти в игрите са добри понякога, но никога не достигат постоянни върхови постижения. Какво се промени в Цвети по време на турнира от Големия шлем в Лондон и последващите го турнири? Защо тя игра по един начин на него и по съсвем друг на следващите турнири?

Знаем, че „Голям тенис“ е пиедестал, който се крепи на на петте лъча, насочени към него. Това са психика, физика, тактика, техника и фармакология. Какво от тези 5 неща се променя в Цвети и Гришо по време на важни мачове, и понякога те играят прекрасно срещу големи тенисисти и после губят на по-малки турнири? Техниката – не , тя е почти постоянна по време на състезателния сезон и почти не се променя. Тактиката – всеки си има стил на игра,който се старае да наложи без значение на турнира. Физиката – те са млади момчета и момичета, имат постоянно добра физика без значение дали са на Wimbledon или в Истанбул. Не е и фармакологията – тя зависи повече от треньора и лекарите. И какво остава? Точно така – ПСИХИКАТА. »