В помощ на – тенис родителя.

тенис деца тренировки упражнения

Въведение.

Имах късмета да започна да се занимавам с тенис треньорство достатъчно късно – на 40 г. и то почти по принуда / по образование съм инженер/.През 2007 г.  посетих първия си курс. Курса беше с чужди лектори от ITF/международната федерация по тенис/. Защо казах „имах щастието”? Първо, защото аз не бях възпитан от традиционната система на обучение по тенис / съществуваща в България и повечето източни страни в Европа/, а направо навлязох в съвременната система на обучение – бях като бял  празен лист.  И второ – лекторите бяха едни от водещите специалисти по тенис – обучение в света- Змаич и Филипчич.

В началото  да започна с това, че тенис обучението по тенис е като всяко едно обучение – да учиш китара,  или английски език, или най- простото –  да ходиш на училище. Затова децата ,които тренират тенис, както децата, ходещи на различни уроци и те трябва да имат план. Годишен план, разбит на месени планове , седмични и разбира се – заглавие на всеки урок на тенис. Т.е. когато детето свърши урока по тенис  и родителя го попита какво учихте днес – то да може да ви каже.Всеки урок е надграждане. Като урока например по математика. Днес си учил дял алгебра, поддял умножение на числа и урок – умножение на прости числа. На другия ден  е следващият урок и така нататък.В тениса би следвало когато попитате едно 9 годишно дете какво прави на тенис то да отвърне  например : „Днес бяхме на дял тактика с оранжеви топки. Поддял беше тактическата ситуация „когато атакуваме на мрежата”. А урока беше „ Атака с форхенд диагонал и воле към бекхенда на противника”. Според мене родителя е длъжен да иска годишно планиране от треньора – това е добре за всички- треньори, родители и деца. Т.е. да планираме  кога, какво учим и кога са изпитите – турнирите. »

Детски градини 2015г.

 

 

тенис силистра детски градини 2015 IMG_6149 IMG_6150 »

Мини тенис в детските градини 2013

СНЦ „Тенис клуб за Силистра” спечели проект по програмата „Спорт за децата в детските градини” към МФВС и през 2013 г. в ОДЦ „Нарцис” ще се провеждат занимателни игри и уроци за усвояване на основни умения и навици при малчуганите. Програмата ще продължи 6 месеца и ще обхване над 60 деца от последните групи в градината. Занятията продължават около 30 минути в които ще се набляга основно но игрите, забавленията и чрез тях – придобиване на обща двигателна култура, любов към спорта и игрите, както и основните физически качества, необходими на всеки един човек – координация, ловкост , бързина на реакция. Министерството на спорта осигури всички необходими съоръжения и консумативи – детски мрежи, мини ракети, детски топки и др., а тенис клуба – лицензиран треньор. Надяваме се първата от този род програма да зарадва децата и родителите и всички да останат доволни за да може да се продължи в това направление.

Регионален турнир “Тенис 10” Силистра 2012

Регионален турнир “Тенис 10” Силистра 2012

»

Теннис Силистра сезон 2011.

Спорт за децата в вободното време, тенис клуб силистра

И през 2011 г. СНЦ „Тенис клуб за Силистра” защити проект към Министерството на физическото възпитание и спорта по програмата „Спорт за децата в свободното време„ за обучение на деца по тенис.

Проекта ще се реализира в продължение на 6 месеца, като заниманията започват в началото на април с формирането на три групи от по 15 деца. Те ще бъдат формирани на основата на еднаквостта на групите, като за целта ще се проведат занимателни игри и тестове на децата.

Заниманията / всяко по един календарен час / ще се провеждат три пъти на седмица.

Графиците за провеждане на занятията ще бъдат обявени на таблото на Общинските тенис кортове.

Ще се наблегне на всестранното формиране на спортни навици и умения, изграждане на спортни характери и състезателен дух, работа в екип и отговорност при вземане на решения.

Надяваме се да има огромен интерес, и както и през 2010 г. година децата и родителите да останат доволни от цялостната реализация на проекта.

Тихомир

« Previous Entries