„ВЪТРЕШНАТА ИГРА НА ТЕНИС” – Тимъти Голуей

motivation-1be62fd

 „ВЪТРЕШНАТА ИГРА НА ТЕНИС” – Тимъти Голуей

Всяка игра има две измерения – външна част   и вътрешна част .Външната част се играе срещу реален противник за преодоляване на  препятствията, които поставят  противника, правилата на играта и всички други външни условия за да се достигне до определен резултат. Усвояването на уменията за тази игра, каквато и да е тя, е обект на много книги, инструкции, съвети и препоръки от типа на как да държим ракетата, как да замахваме със стика за голф , как да позиционираме тялото и т.н. за да постигнем по-добри резултати. Но поради някакви причини много от нас намират тези инструкции лесни за запомняне , но трудни за усвояване на практика.

Тезата на тази книга е, че нито майсторството, нито удовлетворението от играта не може да бъде постигнато без да се усвоят уменията на  относително пренебрегваната вътрешна игра. Това е играта, която протича в съзнанието на играча когато той среща препятствия като нервност,загуба на концентрация,  неувереност, самообвиняване, гняв и т.н. Накратко, това е „вътрешната” игра за преодоляване на всички негативни навици на съзнанието, които възпрепятстват постигането на добри резултати в изпълнението на външната игра. »

МАТРИЦА ЗА РАЗВИТИЕТО НА МЛАДИЯ ТЕНИСИСТ

тренировки тенис силистра корт

МАТРИЦА ЗА РАЗВИТИЕТО НА  МЛАДИЯ  ТЕНИСИСТ

АВСТРАЛИЙСКА ТЕНИС ФЕДЕРАЦИЯ

tennis.com.au/play/become-a-pro/athlete-development-matrix

 

Д Е Ц А   10 – 12 Г.

ФИЗИЧЕСКО РАЗВИТИЕ

Двигателни умения

Прецизиране на основните двигателни умения като  скачане, подскачане, прескачане , странично, кръстосано и др. вид  бягане.

  • В състояние е да изпълнява придобитите двигателни умения на високи скорости като своевременно поддържа правилна форма.
  • Показва подобряване на координацията и изчистен двигателен контрол при всички модели на движение /например при работа със стълба, препятствия и конуси/

»

МАТРИЦА ЗА РАЗВИТИЕТО НА МЛАДИЯ ТЕНИСИСТ

тенис деца тренировки упражнения корт

МАТРИЦА ЗА РАЗВИТИЕТО НА  МЛАДИЯ  ТЕНИСИСТ

АВСТРАЛИЙСКА ТЕНИС ФЕДЕРАЦИЯ

tennis.com.au/play/become-a-pro/athlete-development-matrix

 

 Р А З В И Т И Е     Д Е Ц А     4- 7 г.

Ф И З И Ч Е С К О    Р А В И Т И Е

Двигателни умения

  • Усъвършенстване основни двигателни умения като скачане, подскачане, прескачане, странично скачане и бягане.
  • Възможност да се движи стабилно, с очи напред, главата балансирана между раменете,като ръцете диктуват скоростта на краката.
  • В състояние е да скочи напред или нависоко, подпомаган от засилването на ръцете и след това да се приземи в равновесие.
  • Да умее да скача на малки разстояние в различни целеви посоки добре балансиран /напред, назад и настрани/ с десен и ляв крак. Да бъде в равновесие при приземяване и да не докосва земята с ръце или с обратен  крак.
  • Способен е на странични стъпки наляво и надясно, както и бърза смяна на посоките.
  • Може да подскача в различни ритми.
  • Може да преминава в един двигателен модел към друг /например от бягане към подскачане/.

»

В помощ на – тенис родителя.

тенис деца тренировки упражнения

Въведение.

Имах късмета да започна да се занимавам с тенис треньорство достатъчно късно – на 40 г. и то почти по принуда / по образование съм инженер/.През 2007 г.  посетих първия си курс. Курса беше с чужди лектори от ITF/международната федерация по тенис/. Защо казах „имах щастието”? Първо, защото аз не бях възпитан от традиционната система на обучение по тенис / съществуваща в България и повечето източни страни в Европа/, а направо навлязох в съвременната система на обучение – бях като бял  празен лист.  И второ – лекторите бяха едни от водещите специалисти по тенис – обучение в света- Змаич и Филипчич.

В началото  да започна с това, че тенис обучението по тенис е като всяко едно обучение – да учиш китара,  или английски език, или най- простото –  да ходиш на училище. Затова децата ,които тренират тенис, както децата, ходещи на различни уроци и те трябва да имат план. Годишен план, разбит на месени планове , седмични и разбира се – заглавие на всеки урок на тенис. Т.е. когато детето свърши урока по тенис  и родителя го попита какво учихте днес – то да може да ви каже.Всеки урок е надграждане. Като урока например по математика. Днес си учил дял алгебра, поддял умножение на числа и урок – умножение на прости числа. На другия ден  е следващият урок и така нататък.В тениса би следвало когато попитате едно 9 годишно дете какво прави на тенис то да отвърне  например : „Днес бяхме на дял тактика с оранжеви топки. Поддял беше тактическата ситуация „когато атакуваме на мрежата”. А урока беше „ Атака с форхенд диагонал и воле към бекхенда на противника”. Според мене родителя е длъжен да иска годишно планиране от треньора – това е добре за всички- треньори, родители и деца. Т.е. да планираме  кога, какво учим и кога са изпитите – турнирите. »

Как да подобрите самочуствието си в играта

Едно от ной-големите желания на играчите в психологичен аспект е да подобрят и развият самоувереността си. Всъщност може да се каже, че на всяко ниво на тениса – от юноши до професионалисти рядко може да видим наистина постоянно уверени в себе си играчи.
Защо е така? Защо толкова много играчи са неуверени корта?
Самоувереността като понятие е описана като: такова състояние, при което вашите очаквания или прогнози са верни, или избраният начина на действие е правилен и най-ефективен. http://en.wikipedia.org/wiki/Confidence
Пълно доверие, вяра в собствените сили, сигурност и надеждност в начинанието. http://dictionary.reference.com/browse/confidence
Спортистите имат самочуствие само ако смятат, че могат да постигнат целите си. http://www.brianmac.co.uk/psych.htm
Като огледаме тези определения, виждаме, че има два вида вида увереност – едната е постоянна, другата не е. »

« Previous Entries