Какво може да контролира тенисиста

March 21st, 2011 by estqwerty

Какво може да контролира тенисиста

 

Той трябва да се фокусира върху правилните неща

 

Когато даден играч осъзнае, че по-голяма част от събитията в тениса не са под  негов пряк контрол, то той е в състояние да пренасочи фокуса си  към неща, които може да контролира.

 

По-голяма част от събитията във всеки един спорт не са под контрола на играча. Контрола определяме като 100 процентов управляем фактор – както  включването на крушката или изключването. Т.е.  играчът не може да конртолира събития като съдийски отсъждания, топка на мрежата, закачането на линията,  вятъра, слънцето , шума и т.н.

 

Други  важни части извън вашия контрол са рейтинга, жребия на турнира, в кой кръг ще загубиш или спечелиш и т.н.

 

И какво ще стане, ако играч иска да контролира неща, които той не може да котролира?

Той става много тревожен и напрегнат. Той иска да спечели точка или гейм, но в същото време е наясно, че няма 100% гаранция , че може да го направи. Това желание за нещо, което не е сигурен, че може да направи предизвиква огромно напрежение в него, и той започва да се бори със собственото си съзнание.

 

Това състояние прогресира в състояние, което ние наричаме «шокинг». Това означава, че напрежението и лошите мисли за негативни последици, които оказват влияние върху играча  са толкова много, че той не е в състояние да диша правилно,  «задушава се,в  шок» и чувства огромно напрежоение в тялото.

 

Играчи, които в това състояние само побутват топката, или я удрят с всичка сила безадресно не са в състояние да постигнат добри удари. Дори когато те се опитват да правят нещо тяхното тяло не ги слуша и почти винаги пропускат.

 

Играчът трябва да осъзнава, че това влияе много зле на играта и не трябва да допуска да стига до състояние « шок или задушаване». Но всеки от играчите все някога е попадал в това състояние.

 

И това не е нещо от което трябва да се срамуваме или да се чувстваме виновни. Това е нормална реакция на оцеляване на нашия мозък, програмирана генетично вътре в нас през хиляди години съществуване.

 

Играчите трябва да свикват с тази ситуация и да се научат да я контролират и да играят ефикасно , дори когато са под влияние на шокинг.

 

Значи играчът  може да контролира всичко?

 

Той може да контролира своето поведение и усилия. Той може да реши какъв например ще бъде тактическият му план, който ще използва, но в същото време той трябва да бъде наясно, че не може да контролира изпълнението на този план. Казано по по-прост начин – играчът може да реши, че ще сервира на бекхенда на противника /това е под негов контрол/, но той не може дабъде сигурен дали топката ще попадне там /това не е под контрола му/.

 

Другият начин на обяснение е, че играчът трябва да се концентрира върху процеса, а не върху резултата на действието. Той може да контролира процеса «как», но не може да контролира крайния резултат- «какво».

 

Упражнения.

 

Първата цел на играча е да разбере и да получи ясна представа какво е това. Той трябва да разбере какво може и какво не може да контролира. Вземете лист хартия и го разделете на три колонки: МОЖЕМ  да контролираме,  НЕ МОЖЕМ да контролираме, ЗАЩО не е полезно да го правим.

 

Запълнете тази таблица с елементите на тенис мача , започвайки от началото на деня на мача и завършете  до времето след края на мача. Например – може да контролира колко вода ще изпие преди мача. Също – колко време ще загрява, стратегия за мача и т.н.

 

Но той например не може да контролира кога ще се играе мача. Ако той иска той да се играе след обяд, и не е сигурен в това /не може да контролира времетраенето на мачовете преди неговата среща/, то това ще го направи несигурен и нервен, ще изразходва физическа и умствена енергия.

 

Защо това е лошо?

 

Той става нервен и пилее енергия на вятъра, вместо да я използва за нещо, което може да контролира, като загряване, съставяне на тактически и резервен план, разузнаване на противника и т.н.

Седмична тренировка:

 

1.                    Играчът трябва първо да разбере какви събития от тениса той може да контролира и кои от тях не може. Напишете  ги.

2.                    Той трябва да осъзнае как това се отразява на неговата игра –напишете го.

3.                    Той трябва да промени мисленето си / концентрацията/ от тези елементи, които не може да контролира  / КАКВО/ към тези елементи, които може да контролира /КАК/  и да оцени по скалата от 1 до 10 колко е добър в това

 

Преведено от Tennismindgame.com

Публикувано в Публикации | Comments Off on Какво може да контролира тенисиста

Comments are closed.