За Вашето движение с крака

March 22nd, 2011 by estqwerty

Продължавайки темата, отново ще повторя, че много играчи са луди на тема “формиране на  идеална техника” на удар, и в същото време техният “идеален” удар е абсолютно безполезен , ако те не сте на това място на корта, откъдето могат да го направят. И аз съм уверен, че по-голямата част от тренировъчното време на тенисиста /след като е научил основата на тениса/  трябва да бъде отделена за работа с крака.

Когато за първи път споделих това мое мнение с един приятел тенисист той бурно изрази своето несъгласие. Той смяташе, че развитието на механиката на удара може винаги да компенсира неудобната позиция.  Замисляйки се над този въпрос, реших внимателно да разгледам своите ученици тенисисти в този контекст. И така, след две седмици и по-вече от сто часа тренировки, трябва отговорно да кажа : “Извинявайте, опоненти мои но аз вежливо не се съгласявам с вас”. Сега аз знам, че по-голямата част от ударните грешки на тенисистите са пряк резултат на неправилното положение на корта – т.е следствие на неправилната работа на краката. Както казах по-рано – тениса е игра на реакции, където ние постоянно сме принудени да отговаряме на ударите на противника. Много често тенисисти, особено на любителско ниво, не се движат правилно и затова те рядко се намират в правилна позиция за изпълнение на плавен, балансиран удар. Ударното движение – това е функция на  положението на нашето тяло относително топката. Ако ние правилно се разположим на корта , ние можем да изпълним ефективен удар , а ако не – нашето тяло, и особено ръцете ни ще бъдат сгънати, за да могат да компенсират лошата позиция. Това е факт, а причините могат да бъдат различни. Мързел, недостатъчни знания за движенията, или просто лоша подготовка – всичко това   влияе на недостатъчната подвижност. И така, с какво да започнем обучението за правилното положение на тялото? С добрата работа с крака, която започва от изходното положение.

 

ИЗХОДНО ПОЛОЖЕНИЕ

 

Когато помоля начинаещи тенисисти да ми покажат изходно положение за готовност за удара, те обикновено небрежно демонстрират следното: с две ръце придържат ракетата пред себе си , колената раздалечени приблизително на ширината на рамената , леко сгънати и малко наклонено напред тяло, краката здраво стъпили на земята. О, забравих, една огромна усмивка на лицето, защото чувстват, че знаят отговора на моя въпрос. Извинявайте, млади тенисисти,  това разбира се може да бъде правилно положение за готовност, само, че за снимка. Правилната позиция за готовност – е всичко това /заедно с усмивката/, но с една ВАЖНА добавка – петите не трябва да опират корта, и тялото трябва да се движи или нагоре – надолу, или от единия на другия крак. Според доктор Джак Гропели , известен спортен специалист , когато вашите ходила са платно прилепени на корта, “силата между вашите маратонки и корта е равна на теглото ви”. С други думи, цялата ви тежест ви тегли надолу. По този начин, когато вашият съперник удари по топката, вашето първо движение няма да бъде реакция на неговият удар, а трябва да повдигнете тялото си и чак тогава да тръгнете. Движението се казва “ отскок, или избавяне от теглото си”, и ако то се извърши след като вашият съперник е направил удара,  вие ще загубите доста от времето необходимо за подготовката на вашият  удар. Т.е. вие трябва отначало да отскочите, “да се отървете от теглото си”, и чак след това можете да реагирате на удара. И така, движейки се от крак на крак  или подскачайки нагоре-надолу , вие  “се отървавате от теглото си” и сте готови да реагирате на веднага след удара на съперника си. Докато  се движите и очаквате удара , вие също така трябва внимателно да следите за топката  в посока на противника. Когато той започне замаха , вие се готвите за определено най-важния елемент на тенисната техника …,  а именно:

 

РАЗКРАЧКАТА ИЛИ SPLITE STEP

 

Точно преди вашият противник да докосне с ракетата топката  вие трябва да направите последното, балансиращо движение, което се казва сплит степ. Просто сплит степа –  това е малък подскок, разпределен във времето по такъв начин, че вие се намирате във въздуха в този момент, когато противника удари по топката . Когато вие се приземите, ще можете бързо да отскочите в правилното направление на  летенето на топката. Ключа към  успешния сплит степ – това е правилното разпределение на времето. Ако вие подскочите много рано, тялото ви няма да е в баланс, ако подскочите твърде късно – ще закъснеете с реакцията. Подскочете леко точно ПРЕДИ съперника да е докоснал топката. В момента на приземяване се опитайте да определите посоката летене на топката, и когато се приземите веднага отскочете в това направление. Безспорно – доброто разпределение на сплит степа във времето – това е най-важния фактор, способстващ за достигане на най-добра позиция на корта. В момента, когато вие сте отскочили по направление на топката вие сте готови да направите това, което Джак Гропел в своята книга  «High-Tech Tennis» нарича “частично завъртане”. Това е навременно завъртане на плещите и бедрата  с помощта на ракетата , която започва своя замах. Помнете – да бягате към топката и да се намирате в положение от което се прави плавният удар – това не е едно и също. Разстоянието, което трябва да преодолеете определя и големината на вашите крачки. Обикновено, колкото е по-далече топката, толкова и крачките трябва да по-големи. Когато се приближите към топката трябва да регулирате вашите крачки така, че да намалят скоростта и да позволят точно да определите вашето положение. Когато дойде време за замаха, стабилно поставете задния крак за устойчивост и изместете  центъра на тежестта  напред за изпълнение на балансиран удар. Контролирайте главата на ракетата. Добър начин да разберете, в статичен баланс ли е тялото ви, е да се опитате да “замръзнете” след удара.Ако вие  спокойно можете да задържите състоянието на тялото си след удара , то вие сте в баланс, а ако откриете, че вашият заден крак е “усукан”, или залитате назад, или настрани то тогава не сте. Опитайте този тест няколко пъти и се страхувам, че ще откриете много пъти когато удряте топката  без да сте в равновесие.

След удара започнете да се движите обратно в изходно положение, движейки постоянно краката и бъдете готови за сплит степа в момента, в който вашият противник направи своя следващ удар. Добро упражнение за тези движения е играта “със сянка”. То е следното: В началото се намирате в средата на корта или на друго място, от което да направите няколко крачки до удара. Заемете изходно положение, направете сплит степ, отскочете надясно, завъртете корпуса, изнесете ракетата назад, движейки се напречно с ускорение, преди удара поставете стабилно задния крак, направете крачка напред с левия и имитирайте удар /форхенд или бекхенд, в зависимост десничар ли сте или левичар/. След удара “замръзнете” за момент, за да определите в равновесие ли сте, след това се върнете в изходно положение. Нека вашите крака продължават да се движат, направете сплит степ и повторете движенията в другата страна. За да бъде упражнението по-реалистично, накарайте партньора ви да посочва пред вас с ракетата ударът какъв да бъде. По този начин вие можете да се научите бързо да вземате решение  за направлението, в което трябва да се придвижите.

Добрата работа с крака – това не е само въпрос на техника, така също вие трябва да притежавате добра физическа подготовка. Умората в краката довежда до умора в ходилата,  което от своя страна довежда до лошо позициониране и в следствие – лоши удари. Усъвършенстването в областта на спорта за последните години е породило много упражнения за крака и движение по корта. “Power Tennis Training”  от Доналд Чу, “High-Tech Tennis” от Джек Гроппелл и “Complete Conditioning For Tennis” на  USTA. Всичките книги съдържат много  отлични съвети и идеи. Много е важно  вие постоянно да правите нещо. Това може да са просто подскоци  на въже, упражнения за скорост на корта с партньор или без и т.н. Вземете под внимание ограничението във времето, нивото ви на физическа подготовка, и всички хронически недостатъци, които може да притежавате.

Следват упражнения за скорост, бързина и координация. Въже, кенгуру, спринтове с различни видове крачки, приклякания,  отскоци и т.н.

 

 

Превод със съкращения Тихомир Плугаров

 

източник www.tennisserver.com

Публикувано в Публикации | Comments Off on За Вашето движение с крака

Comments are closed.