ИСКАТЕ ДА СТАНЕТЕ ГОЛЯМ ТЕНИСИСТ ?

March 22nd, 2011 by estqwerty

Послеслов към книгата на

О. Машка, В. Шафаржик     “Начално училище по тенис”

 

 

ИСКАТЕ ДА СТАНЕТЕ ГОЛЯМ ТЕНИСИСТ ?

 

Готови ли сте за многогодишен много труден тренировъчен процес?  Някога замисляли ли сте се колко физически здрав трябва да бъде тенисиста, за да може накрая на турнира да проведе 2-3 сетови  мача  няколко часа сингъл и после , след кратка почивка да излезе отново на корта за мач по двойки? Колко трябва да издържа за многочислените преходи  от турнир на турнир, промяна на климата, разлика във времето и др.?

Опитайте лятната ваканция да тренирате  с пълна сила в продължение на  3 часа под парещото слънце без почивка и ще почувствате колко е тежко. Но нали тенисиста, който иска да спечели трябва да преодолее не само неблагоприятните природни условия, но и личните неприятности – много неща , които му пречат да достигне до успеха.. И естествено, при всичко това да владее  до съвършенство техниката и тактиката на играта.

Но и тогава никой не може да му помогне, ако психологически не е готов за игра. Има много способни тенисисти , които играят на много високо технико- тактическо ниво и не могат да постигнат високи резултати  само затова, че не могат да се справят с психологическото натоварване.

Отговорността, страха от загуба,  неспособността да се съсредоточиш и успешно да завършиш разиграването на топката – всичко това възпрепятства достигането на успеха. Играч, който по време на игра със силен съперник не може да се освободи от вълнението и да играе така, сякаш, че главното е не резултата, а самата игра, никога няма да стане голям тенисист.

Притежавате ли тези качества, за които говорим?  Сигурни ли сте, че с помощта на тренировките можете да ги усъвършенствате ?  Знаете ли колко труд, старание, жертви трябва да вложите в тези тренировки? Често  ще ви се налага да забравите за различни развлечения и забавите, на които ще се предават вашите приятели.  Вие трябва да кажете сбогом на почивките събота и неделя с приятели заради състезанията, на ходенето на вилата със семейството, с почивките  лятото или просто с нищонеправенето.  Вас ви чакат ежедневни многочасови тренировки,  от които не трябва да ви откъсва  нито интересен филм, нито компютърна игра, нито приятели, почивка на море.

Вие мислите, че ние преувеличаваме?

Тогава няколко истини :

–         състезателите младша възраст  /11-12г/, ако са членове на спортни клубове тренират средно по 490 часа в годината тенис и правят по 70 мача

–   състезателите старша / 13-14 г/  – по 560 часа и 110 мача

–   състезателите за високо майсторство / 15-19г/ – 700-800 ч. и по-вече от 140 мача.

В наше време нивото на състезателите във всичките видове спорт е толкова висок, че просто е невъзможно да се достигнат големи резултати без ежегоден растящ обем  на тренировки. Всяка прекъсване, даже дву- или тридневно прекъсване веднага се отразява на спортната форма.

Ние съвсем не искаме да ви откажем или да ви пречупим увереността, че вие можете да станете велик тенисист. Ние искаме само да ви кажем, че едно е да мечтаеш, а съвсем друго –   действителността, че достигането на мечтата изисква от вас тежък труд. Но не се страхувайте от това. Когато тениса стане за вас любимо занятие, което носи радост, когато поискате да станете най-добър и вас не трябва да ви дърпат към корта, а вие сами ще търсите всяко свободно време , за да тренирате, когато възможните неуспехи няма да ви отклонят от избрания път – тогава вие можете да достигнете поставените цели. И по-вече – вие ще почувствате  огромната радост от прекрасната игра, от успешно свършената работа.

Още веднъж това, което е необходимо за достигането на успеха:

  • Високо ниво на физическа и психологическа подготовка;
  • Съвършена техника и правилна тактика  на игра;
  • Способност за достигане на успех в решаващите мачове;
  • Способност да се откажете от голяма част от развлеченията, и да насочите всичките си усилия към дългогодишния тренировъчен процес.
  • Ние ви пожелаваме търпение, силна воля и спортен ентусиазъм.Или просто казано, пожелаваме ви да се “разболеете”  от тенисна болест.

 

Превод : Тихомир Плугаров

Публикувано в Публикации | 1 Comment »

One Response

  1. Рыжков Says:

    Спасибо, буду знать.