В помощ на – тенис родителя.

February 11th, 2016 by tennis-silistra.com

тенис деца тренировки упражнения

Въведение.

Имах късмета да започна да се занимавам с тенис треньорство достатъчно късно – на 40 г. и то почти по принуда / по образование съм инженер/.През 2007 г.  посетих първия си курс. Курса беше с чужди лектори от ITF/международната федерация по тенис/. Защо казах „имах щастието”? Първо, защото аз не бях възпитан от традиционната система на обучение по тенис / съществуваща в България и повечето източни страни в Европа/, а направо навлязох в съвременната система на обучение – бях като бял  празен лист.  И второ – лекторите бяха едни от водещите специалисти по тенис – обучение в света- Змаич и Филипчич.

В началото  да започна с това, че тенис обучението по тенис е като всяко едно обучение – да учиш китара,  или английски език, или най- простото –  да ходиш на училище. Затова децата ,които тренират тенис, както децата, ходещи на различни уроци и те трябва да имат план. Годишен план, разбит на месени планове , седмични и разбира се – заглавие на всеки урок на тенис. Т.е. когато детето свърши урока по тенис  и родителя го попита какво учихте днес – то да може да ви каже.Всеки урок е надграждане. Като урока например по математика. Днес си учил дял алгебра, поддял умножение на числа и урок – умножение на прости числа. На другия ден  е следващият урок и така нататък.В тениса би следвало когато попитате едно 9 годишно дете какво прави на тенис то да отвърне  например : „Днес бяхме на дял тактика с оранжеви топки. Поддял беше тактическата ситуация „когато атакуваме на мрежата”. А урока беше „ Атака с форхенд диагонал и воле към бекхенда на противника”. Според мене родителя е длъжен да иска годишно планиране от треньора – това е добре за всички- треньори, родители и деца. Т.е. да планираме  кога, какво учим и кога са изпитите – турнирите.

Второ – ученето е комплексен процес. Всеки родител знае основните дялове на тениса – това са физика, психика, техника, тактика и фармакология. Със следния пример обяснявам на родителите  развитието на децата   им :  Представете си , че вашето дете е малка детска ръка с пет пръстчета. Това са петте дяла на тениса. Тази детска ръка се развива и расте постепенно, като всички пръсти се развиват едновременно, като си помагат и взаимодействат един с друг.Не е възможно да кажете –първо ще развиваме палеца, и когато видим, че се развива добре ще минем на показалеца,и така нататък.Така и в тениса – възможно ли е една година да учим само техника? Или само физика? И като видим, че всичко е наред, ще продължим с друго – това не е възможно. Например има основни двигателни умения като ловкост, координация и пр., които се формират само като деца.Така е и с тактическото виждане, да не говорим за психиката. Големите играчи казват , че тя се учи най-трудно, следователно трябва да започнем и с нея. Така, че уроците по техника, тактика, физика, психика и фармакология трябва да присъстват във всеки един учебен план пропорционално.

Трето – според съвременните модели/ LTAD системата/ на обучение, формулирани от австралийската тенис федерация, а в последствие от канадската, английската и др. не само тенис федерации специфичното обучение по вид спорт трябва да се профилира едва след 7-8 г. възраст. Т.е. тенис обучението до 7 г. трябва да е не-по-вече от 30% от спортното обучение на децата.Ако имат 4 часа тенис през седмицата , добре е да имат и 8 часа други спортове. Това трудно го разбират по възрастните родители и старите треньори, които не дават на децата да практикуват други спортове. Обяснявам го на родителите по следния начин.Преди 30-40 г. ние формирахме двигателните и тактическите си умения основно в игри на улицата. След училище – по 4-5 часа игри на двора или в парка. Мога да изброя поне 20 игри , които ни формираха физически , тактически и психологически. – футбол, чилик, жоманка, фунийки, да бий, ластик и мн.др. Сега децата от тенис – обратно в къщи и пред телевизора, или компютъра или на бюрото с домашните. Даже и да са навънка – то с телефоните. Нека тенис – родителя да бъде активен родител – всяко свободно време посвещавайте в игри с децата или с други деца на улицата.

И накрая – винаги съм подчертавал на родителите , че тренирането  на тенис би трябвало да е начин на мислене, философия и много приятно преживяване, което формира децата преди всичко като хора.

Основните критерии /или „матрицата”/за развитие на младия  тенисист можете да откриете на сайта на австралийската федерация по тенис -assets.tennis.com.au/ta_player_dev_matrix/

 

Тихомир Плугаров, треньор по тенис, Силистра

Публикувано в За Клуба, Новости, Публикации, Тенис, Тренировки, Треньори | Comments Off on В помощ на – тенис родителя.

Comments are closed.